vineri, 29 mai 2015

Jocurile mintii

Control si acceptare

Din cand in cand imi reconfirm faptul ca exista mari alpinisti care nu sunt nici foarte antrenati, nici foarte talentati. In schimb, ei, pe langa pasiunea pentru catarat, au capacitatea sa isi focuseze resursele de vointa si putere atunci cand este cazul. Ei sunt constienti de puterea lor, sunt determinati si mai ales, stiu sa isi asculte corpul si sa receptioneze semnalele din mediul in care actioneaza.

Scanteia exista in interiorul lor, dar ei au grija sa o pastreze exact pentru telurile lor. Nu isi risipesc energia, ci o directioneaza pragmatic, atunci cand trebuie, reusind astfel sa treaca peste piedici si adversitati.

Desi nu toti oamenii functioneaza la fel, exista un lucru care poate fi invatat de la acesti oameni, si anume ca la un moment dat, intr-un traseu care te impinge dincolo de limita, singura putere care conteaza este in mintea ta.

Asta nu inseamna sa subestimezi valoarea antrenamentului, pentru ca de obicei, alpinistii despre care vorbim au cumulat mii de ore in pereti, ceea ce este cel mai bun antrenament. Important este sa intelegi cine esti, ce vrei si cum functionezi. Este important si sa intelegi ca poate nu esti acel gen de alpinist, dar ca poti sa iti imbogatesti resursele de putere mentala. Alpinismul este despre control, in niciun caz al muntelui sau al evenimentelor, asta fiind o utopie, ci al mintii tale. Acest control vine o data cu experienta si construieste increderea in sine de care ai nevoie in munti. O data cu experienta vine si acceptarea fricii si controlul ei. Desi pare ca exista alpinisti care nu se tem in nicio situatie, adevarul este ca ei stiu sa accepte frica, sa o controleze si sa mearga mai departe. Ei stiu ca sa pierzi controlul asupra fricii inseamna sa intri in panica, sa nu mai gandesti si in final sa cedezi.

Un element care ii ajuta pe oamenii de exceptie este vointa. Vointa presupune sa stii care sunt obiectivele tale si sa te indrepti spre ele, indiferent de ce trebuie sa faci pentru asta. Uneori trebuie sa suferi. In munti ajungi sa suferi de frig, de foame, de sete, de oboseala. Asta caleste vointa. E greu de spus daca o vointa puternica se construieste prin acceptarea suferintei pentru a atinge un obiectiv propus sau daca suferinta asumata pentru a-ti realiza visul se accepta datorita unei vointe puternice.

Mintea si corpul se adapteaza atat la confort, cat si la lipsa lui. Paradoxal confortul ajunge sa te impinga spre cautarea aventurii, care presupune disconfort. Disconfortul te face sa apreciezi mult mai bine confortul pe care il considerai firesc inainte sa ii simti lipsa.

Un vechi principiu chinezesc ilustreaza foarte simplu relatia dintre minte si corp in pregatirea pentru conditii extreme: 
“Educa-ti mintea si salbaticeste-ti trupul!”.

miercuri, 27 mai 2015

Hidrateaza-te sau mori!

Despre apa

Apa este viata.

Se stie ca din cauza deshidratarii se moare mai repede decat din cauza inanitiei. Desi sunt cunoscute putine cazuri de alpinisti care au murit din cauza deshidratarii, efectele sale asupra musculaturii si capacitatii de efort nu sunt deloc de neglijat. Procentele cu care scade forta si viteza sunt mai mult decat dublul procentelor cu care scade nivelul de hidratare. Efortul constant fara hidratare face pulsul sa creasca.

Deshidratarea vine din multe directii cum ar fi transpiratia si evaporatia din respiratie – in zonele reci cu aer uscat, cum ar fi muntii cu altitudini mari acest fenomen este amplificat. Deshidratarea face ca sangele sa se ingroase, de aici rezulta un aport mai mic de oxigen si nutrient catre muschi, reducerea circulatiei periferice care duce la degeraturi etc. Setea nu este cel mai bun etalon al deshidratarii, cand simti setea deja este tarziu, capacitatea de efort fiind serios afectata.

Daca studiile arata ca e nevoie de 5-6 litri de lichide pentru o zi lumina de efort, in practica asta este destul de greu de realizat. In general, majoritatea alpinistilor se rezuma la mult mai putin. Cu toate acestea, diferenta este evidenta.

In 2010, in Alaska, am reusit sa beau in mod constant patru-cinci litri de lichid pe zi in timpul ascensiunii pe traseul West Rib, pe varful McKinley. Cum nu puteam si nu doream sa caram prea multa apa cu noi, ar fi inghetat oricum, asta presupunea ca in mod constant sa topim zapada, chiar si in timpul zilei. In momentul cand am acceptat ideea ca ne vom opri, vom gasi sau amenaja o platforma pe care sa asezam arzatorul si sa topim intre doi si patru litri de apa din zapada, lucrurile nu au fost chiar asa de incomode. Diferenta in bine in capacitatea mea de efort fata de ascensiuni chiar mai usoare la aceeasi altitudine a fost uimitoare. A fost prima data cand am pus in practica teoria si am constatat ca functioneaza.

Sa bei constant cantitati mici de apa este mai eficient decat sa bei punctual cantitati mari. Cu toate astea, uneori este imposibil sa te hidratezi corespunzator, cum ar fi rutele de stanca unde nu gasesti zapada si cantitatile necesare de apa care ar trebui carate ar face imposibila catararea. Atunci seara si dimineata deshidratarea trebuie compensata. Sarurile de rehidratare au rolul lor in restabilirea echilibrului electrolitic in organism.

Importanta este si atentia la imbracaminte si la mentinerea unei temperaturi a corpului care sa genereze cat mai putina transpiratie.
Daca in turele de o zi efectele deshidratarii pot trece mai putin observate, la ascensiunile de mai multe zile consecintele pot fi dramatice, putand duce la esec, degeraturi sau epuizare.
Daca este complicat de masurat si de evaluat cata apa sa bei, varianta simpla este sa bei apa pana urina devine transparenta.

Asa cum suna sloganul unui producator de sisteme de hidratare: “Hidrateaza-te sau mori!”.

luni, 11 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - Climb again!

Sfarsit... sau inceput.

Acum, de acasa, ma gandesc cu recunostinta la toti cei care mi-au fost alaturi in aceasta aventura. 

Depasind dezamagirea ca nu am fost nici macar lasat sa incerc sa urc pe munte, si savurand atmosfera calda de acasa, realizez cat de important a fost tot acest capital de energie pozitiva - toate gandurile bune si sprijinul acordat de cunoscuti si necunoscuti deopotriva. 

Va multumesc tuturor din suflet pentru sustinerea voastra!

Si intr-un fel imi dau seama ca inceputul si finalul se contopesc intr-un nod fara sfarsit: poate ca rezolvarea starilor sufletesti contradictorii sta, intr-un fel, in analiza radacinilor acestui proiect - promovarea cauzei celor care, in ciuda dizabilitatilor, incearca sa duca o viata activa prin catarat. 
Asa cum drumul lor nu este unul usor, ci presarat cu dificultati de depasit, tot asa si visul Everestului nu se opreste aici, ci doar se amana.

Mesajul este acelasi: Climb again!

duminică, 10 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - 10 mai - Omul

Istanbul

Via sms, duminica, 10 mai 2015, 15:13 h RO:
"Am ajuns la Istanbul. Teo"

***

De cand il stiu, bagajele pentru o plecare de lunga durata le face relativ din timp, adica din timp se gandeste ce are si ce i-ar mai trebui, ce poate imprumuta si de la cine, ce mai trebuie cumparat, ce echipament ia cu el, ce cumparaturi trebuiesc facute.

Insa impachetarea propriu-zisa, cantarirea, ajustarea si fortarea fermoarului gentii mari si negre au loc mereu in noaptea de dinaintea plecarii, cand aproape toata sufrageria se transforma intr-un depozit si eu ma uit cu neincredere, pentru ca nu au cum sa incapa toate in limita kilogramelor de la aeroport, in geanta mare, butoi, rucsac si ce o mai lua.

Luni 06 aprilie - aproape se crapa de ziua, bagajul astepta cuminte la usa. Mai erau 2 ore pentru odihna pana sa sune ceasul. Ganduri? Putine. Inainte de asemenea plecari nu mai sunt ganduri multe. Vorbele si mai putine. Doar simti. (Mai ales cand ai de a face cu cineva care nu este prea vorbaret de fel.)

"Este incredibil cati oameni m-au ajutat pentru plecarea asta! Unii ma stiu foarte putin sau nici macar nu ma cunosc. Pana si domnul de la tren, cand mi-a dat bocancii, m-a surprins cand mi-a urat: "Succes in expeditie!"."

A fost o expeditie pregatita la limita, aspectul financiar prezentand o mare componenta de nesiguranta pana in aproprierea plecarii.

Dar cu cat este mai greu, cu atat sustinerea celor care cred in visul tau te surprinde si iti este mai apropiata. Astfel, visul tau devine un pic si visul lor, iti este incredintat si te simti responsabil sa il duci la destinatie.

De aceasta data, din motive obiective, gandurile celor care l-au sprijinit pe Teo Vlad au fost purtate doar pana la 6.500 m, in Tabara Avansata a fetei nordice a Everestului.
Cu siguranta se intoarce cu multe de spus si de povestit.

Povestea merge mai departe.. atata timp cat credem suficient de tare in visele noastre.


MULTUMIM !

vineri, 8 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - 08 mai - Sponsori



Sprijin



Performanţa are mereu nevoie de sprijin şi suport.
Pleci de acasă cu un vis, o convingere, o dorinţă de a excela cu scopul de a promova idealuri, concepţii, oameni. 
Dar nu mereu hotarârile depind de tine. Important este însă să pleci la drum şi să faci tot ce stă în puterea ta. 
Să înveţi ce ai de învăţat, să ai unde te întoarce şi data viitoare să găseşti în tine şi în ceilalţi puterea şi susţinerea de a o lua de la capăt.










Finanțarea proiectului Everest 2015 Expedition – Teo Vlad a fost efectuată prin fonduri proprii și prin fonduri provenite din sponsorizări.

























 Cei care au sprijinit visul lui Teo Vlad de a ajunge pe Acoperişul Lumii, dedicat proiectului Climb Again (http://www.climbagain.ro/), sunt : 

Pătrașcu & Gane Engineering Company, 
AQUASoft, 
iPAD - Automatic Design, 
Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni, Ramoss Com, 
Crescendo International, 
AKAI România, 
Gravity Sportswear, 
H-metal, 
Asociația Română pentru Alpinism și Explorare. 




Sprijin de altă natură decât financiară (materiale promovare, echipament, susținere, etc) a fost oferit, printre alții, de către: 

Cabana Conacul Ursului, 
Magazinul Himalaya, 
Grind Prod SRL, 
MUND Socks, Gravity, 
Sponser Sport Food Romania, 
Vertical Rock srl Zărnești, 
 Saci de Dormit, 
susținători privaţi.

Mulţumim tuturor celor care au sprijinit Everest 2015 Expedition - Teo Vlad!













joi, 7 mai 2015

miercuri, 6 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - 06 mai - Lhasa

In curand acasa


Via sms, miercuri 06 mai 2015, 13:56 h RO:

"Sunt in Lhasa.

Schimba-mi biletul catre Bucuresti pentru cand sunt locuri sau se poate.
Imbratiseaza-i pe copii. Speram ca Grivei si Chiti sa urce muntele, dar ... .
Teo."


Drumul din Tabara de Baza Nordica a Everestului pana in capitala Tibetului a fost parcurs in doua zile, cu masina.
Si in zilele urmatoare, Teo va lua avionul catre Bucuresti.

Sursa foto: http://www.tibettravel.org/trekking-tibet/tingri-everest-Base-camp-trekking.html

marți, 5 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - 05 mai - Cale intoarsa

Shigatse

Via sms, marti, 05 mai 2015, 13:16 h RO:

"Sunt la Shigatse, maine ajung in Lhasa.
De acolo voi vedea cand gasesc zbor catre Kathmandu.
Sunt ok. Teo"


Shigatse, al doilea mare oras al Tibetului, aflat la 300 km departare de Everest.

Sursa foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Shigatse2.jpg


























luni, 4 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - 04 mai - Pregatiri pentru intoarcere

Maine

Via sms, luni 04 mai 2015, 14:50 h RO:

"Au venit bagajele. Maine plec spre Lhasa. Teo"

Bagajele din Tabara Avansata Superioara fiind aduse, maine Teo va pleca catre Lhasa.
Drumul dureaza teoretic o zi si jumatate.
Pe 8 mai dimineata ar trebui sa zboare catre Kathmandu.

Saptamana trecuta autoritatile chineze au decis inchiderea fetei nordice a Everestului, neafectata de cutremur, din motive de siguranta si prevazand 50 % sanse ca un nou cutremur cu magnitudine ridicata sa aiba loc in viitorul foarte apropiat.

In ceea ce priveste partea nepaleza a Everestului, conform site-ului explorersweb.com, se pare ca traseul peste cascada de gheata Khumbu va fi reamenajat, existand inca echipe care nu au hotarat definitiv sa renunte la ascensiune in acest sezon.

sâmbătă, 2 mai 2015

"Everest 2015 Expedition" - 02 mai - Omul

Asteptare

Via sms, sambata 02 mai 2015, 20:40 h RO :

"A nins ca de Craciun. E totul alb."

Un sms din Tabara de Baza Nordica a Everstului, asteptand evacuarea spre Lhasa, in care se simt ganduri si vorbe nespuse.
Inca.