marți, 23 iunie 2015

Atentie la cap !

Fie vara, fie iarna.

Asa cum umbla si vorba in popor, multe probleme incep de la cap. Asa este si la munte cand este frig. Sau cald. Si cum de obicei este ori prea frig, ori prea cald, avem cateva probleme legate de cum sa ne protejam capul de elementele naturii. Desi controversata in ultima vreme, s-a facut constatarea ca prin zona capului se pierde cea mai multa caldura.

Cu totii stim ca iarna ne punem o caciula in cap – lana si materialele sintetice gen polartec sau windstopper sunt cele mai potrivite pentru munte. Daca avem pe cap o casca, trebuie luat in considerare si cat de voluminoasa este caciula. Ciucurii sunt frumosi, dar sub o casca s-ar putea sa incurce.

In diminetile geroase sau pe vant puternic incepem sa ne gandim cum putem sa ne protejam cat mai bine fata, iar cagula poate sa fie scoasa din rucsac. Important este sa fie trasa pe cap la timp, nu cand este prea tarziu. Si este cu atat mai bine daca se potriveste pe sub caciula si este suficient de elastica incat sa putem trage de marginile ei in jos, pana sub barbie, daca conditiile meteo ne impun sa facem asta.

Uneori, cagula o putem inlocui cu un “buff”, asa cum a ajuns sa fie cunoscut acest articol dupa firma care a produs prima data produsul. El este in esenta o maneca elastica, nu prea groasa care poate fi purtata pe gat, extinsa pe jumatatea inferioara a fetei, care poate fi purtat in loc de caciula atunci cand este prea cald pentru caciula, banderola si in alte combinatii, in functie de imaginatia si creativitatea fiecaruia.

Vara sau in timpul marsurilor de apropiere catre muntii mari, care de obicei sunt situati la latitudini unde vara este mai cald in comparativ cu zona temperata, se poate lua in considerare o palarie, care are avantajul ca  protejaza de soare cu borurile sale, atat fata, cat si ceafa, spre deosebire de un “buff”. Aceeasi intrebuintare o poate avea si o sapca cu o prelungire de material pe ceafa, de tipul celor purtate de soldatii din Legiunea Straina in perioada interbelica.

Totul tine, evident de locul unde actionam, de temperatura din sezonul in care ne aflam si de preferintele noastre. Important este ca orice combinatie sa fie probata inainte de ceea ce inseamna “real thing” in conditii unde consecintele inadecvarii nu sunt dintre cele mai grave. 

Ca de obicei, experienta personala este cel mai bun indrumator, atata timp cat tinem cont de ea!