miercuri, 15 aprilie 2015

"Everest 2015 Expedition" - 10 aprilie - saptamanalul Curierul de Arges

"Poarta spiritul Climb Again pe Acoperisul Lumii"

"Alpinistul argeşean Teofil Vlad a ajuns, zilele trecute, în Kathmandu, capitala Nepalului, în cadrul expediţiei Everest 2015, prin care încearcă să cucerească Acoperişul lumii."

Articol aparut pe siteul saptamanalului Curierul de Arges, vineri, 10 aprilie :

 Articol Curierul Arges - Teo Vlad vrea sa cucereasca Everestul

Alpinistul Teo Vlad vrea să cucerească Everestul
vineri, 10 aprilie 2015

În cadrul unui proiect pentru încurajarea tinerilor cu nevoi speciale să practice escalada,

Alpinistul Teo Vlad vrea să cucerească Everestul

  Alpinistul argeşean Teofil Vlad a ajuns, zilele trecute, în Kathmandu, capitala Nepalului, în cadrul expediţiei Everest 2015, prin care încearcă să cucerească Acoperişul lumii. Aici s-a întîlnit cu Zsolt Torok, care va aborda traseul sudic al Everestului: „Cu Teo Vlad prin Kathmandu. Am cumpărat echipamentul necesar pîna la ultimul ac de gămălie“ (Zsolt Torok). În tabăra de bază de pe versantul nordic al Everestului, în China, situată pe gheţarul Rongbuk, alpinistul ar trebui să ajungă pe data de 15 aprilie. Perioada dedicată ascensiunii efective şi atingerii vîrfului este preconizată a fi 20 aprilie - 29 mai.

Expediţia Everest 2015 este încercarea de a indeplini un vis dedicat proiectului  Climb Again (http:// www.climbagain.ro/), prin încurajarea copiilor şi tinerilor cu nevoi speciale să practice escalada „ca o metodă de adaptare şi integrare socială, precum şi ca soluţie pentru întărirea încrederii în sine şi în ceilalţi, şi chiar premisa pentru o poveste de viaţă de succes“ (Climb Again).

Poartă spiritul Climb Again pe Acoperişul Lumii

După expediţia românească Nanga Parbat 2013, în care a privit apusul soarelui de la 8.125m, Teo Vlad, alpinist cu o bogată experienţă în ascensiuni la altitudini mari sau cu grad de dificultate tehnică ridicat, îşi propune de această dată să poarte spiritul Climb Again pînă pe Acoperişul Lumii, la 8.848 m. Ruta pe care va urca Teo este cea care urmează creasta nord-estică: traseul pe care au încercat să urce britanicii Everestul în anii ’20 si care a fost urcat în premieră de chinezi în 1960. După ruta clasică de pe sud, este a doua cea mai populară rută spre vîrf. Dacă ruta sudică presupune parcurgerea riscantei cascade de gheaţă Khumbu, ruta nordică în schimb este caracterizată de pasaje tehnice mai complicate la o altitudine mare. Ruta N presupune ascensiunea Everestului cu stabilirea a şase tabere, tabăra de bază fiind situată la 5.180 m, în vreme ce ultima tabără este, de obicei, stabilită la 8.300 m. În acest sezon, vor mai urca pe Everest doi români, Zsolt Torok (unul din cei cinci participanţi ai expediţiei Nanga Parbat 2013) şi Justin Ionescu, ei alegînd ruta sudică, de pe faţa nepaleză a muntelui. Teo se va alătura pînă în tabăra de bază unui grup internaţional alcătuit de cei de la agenţia de turism nepaleza Snowy Horizon, iar pe tot parcursul ascensiunii va fi însoţit de un Sherpa care îl va ajuta cu căratul echipamentului. Pe porţiunea finală a traseului va folosi oxigen suplimentar. Aflaţi ultimele noutăţi despre expediţia sa pe pagina: https://www.facebook.com/TeoVlad.Everest2015